Pispalan Wappu 2024

Pispalan vapputapahtumat alkavat Pispalan musiikkiyhdistyksen perinteisillä vappuaaton Wapputansseilla Pispalan Haulitehtaalla klo 17. Tanssittajana Minna Sirkiä-trio.

Vastavirta-klubin vappuaaton perinteisiin on kuulunut jo kymmenen vuoden ajan Dave Isokynä Lindholmin vappukeikka. Dave aloittaa solokeikan klo 21.

30.4. Vappuaatto
Haulitehdas Wapputanssit  klo 17-20.
- Minna Sirkiä Trio.
Musiikkimesta PetHaus klo 19 alkaen
- Rokki-Mari, Semi Seilori.
Vastavirta-klubi klo 21 alkaen
-
Dave Lindholm klo 21
-
Shorty Otis plays the Blues klo 22.30.
-
Disco Magia ja Dj:t Juan Galia ja Minkki klo 24-03.30!

Vappupäivän Pispalan Työväen Vappujuhlaa vietetään jälleen näköalapaikalla Pispalanharjun Pyykkipuistossa.

Moukari & Korttitalo-yhdistys on jo useamman kevään ahkeroinut harjulle perinteitä kunnioittavan tapauksen.

Juhla alkaa punakaartilaismuistomerkin kukituksella ja juhlapuheella klo 14. Esiintymässä mm. Ville Leinonen ja Heikki Salo.

Vastavirran Kansainvälinen Työväenpäivä juhlistaa solidaarisuutta ja vapautta komeasti laajalla musiikillisella kattauksella. Molemmat kerrokset käytössä.
Yläkerta klo 18
- Ilmari Lyymä, NEC Projector, J Mikael, Dan Harms, Kuja-Inka, Hot Heros.
Alakerta klo 18
- Mysteeri, Madame ja Siniset Veljet, The Oates, Flags of Unity, Kiljumekanismi,
Minkki, Pupurutsa, Punch & Pravda

Keskusteluja rauhasta

25.4. Rauhan mahdollisuus ja esteet Tahmelan huvila klo 18

Rauha saavutetaan ainoastaan taistelemalla. Lisäksi on varmistettava, että Toinen ei koe voittaneensa sodasta mitään. Onko todella näin? Tie ikuiseen rauhaan?

Minkä ja kenen äärellä ollaan silloin kun puhutaan rauhasta (Ukrainaan tai Gazaan). Antaako puhe rauhasta "väärän viestin".  Onko humanistinen näkökulma sotiin naivi tai sinisilmäinen. Jääkö ainoaksi mahdollisuudeksi "pelotemilitarismi".

Paneelikeskustelussa mukana valtiotieteiden tohtori Erkki Tuomioja, professori, teologi Tapio Lampinen, sosiologi, luennoitsija Timo Virtala ja kirjastonjohtaja Ilkka Hirvi. Keskustelun alustaja ja vetäjä tutkija Anna Sofia Suoranta, Tampereen yliopisto ja TAPRI (Rauhan-ja konfliktintutkimuksen laitos).

Tapahtuma striimataan ja on verkossa vapaasti katsottavissa tapahtuman aikana. Tapahtumasta tehtävä tallenne julkaistaan myöhemmin Pispalan kirjaston Youtube-kanavalla.

Tahmelan huvila >> Paneelikeskustelu rauhasta

Puheenvuorot:
Tapio Lampinen: Miten uskonnosta tulee osa sotaa?
Ilkka Hirvi: Sijaissodan ja toisaalta valtion kokeman eksistentiaalisen uhan suhde rauhaan.
Erkki Tuomioja (etäosallistuja): Nationalismi rauhan haastajana.
Timo Virtala: Rauhan mahdollisuudesta
Paneelikeskustelu ja yleisön kysymykset.
Yhteenveto: pj Anna Sofia Suoranta

Järjestää Pispalan kirjastoyhdistys ja Tahmelan huvila.

ELOKUVAHISTORIAA PISPALASSA

Klaani-elokuvan 40-vee juhlaillassa Niagarassa ollut ohjaaja Mika Kaurismäki sanoo Aamulehden haastattelussa (11.2.2024) että "Klaani oli minulle dokumentti Pispalasta".

Mika Kaurismäen ohjaamasta elokuvasta Klaani järjestettiin torstaina 8.2. elokuvateatteri Niagarassa juhlanäytäntö. "Tarina Sammakoitten suvusta" (1984) on Mika Kaurismäen tulkinta Tauno Kaukosen romaanista "Klaani" (1963).

Elokuva on kuvattu suurelta osin Pispalassa. Mika Kaurismäen haastattelusta käy ilmi, että hänellä oli kovin henkilökohtaiset syyt ohjata elokuva nimenomaan Pispalassa.

"Äitini on tamperelainen, ja isoisäni oli muun muassa Finlaysonilla töissä. Sukuani on ollut täällä sorvaajina ja hitsaajina.

Äiti kasvoi Tahmelassa ja kävin jo pienenä siellä. Kun luin kirjaa, heti ensimmäisiltä lehdiltä silmiini avautui kuva Pispalasta"

Paikallistuntemusta elokuvaan toi myös apulaisohjaaja Aki Kaurismäki, joka opiskeluaikoinaan asui Pispankadulla.

Elokuva tarjoaa rikoksia, romantiikka ja komeita maisemiakuvia. Tekijöiden päämaja, vanha puutalo Pispankadun varrella tunnettiin pitkään Klaani-talona.

Toinen tukikohta oli Pispalan Pulteri. Kun kameralaatikko putosi veneestä epäonnekkaasti Pyhäjärveen "objektiivejä jouduttiin kuivattelemaan ylimääräinen viikko, mutta se kului Pispalan Pulterissa. Filmi onneksi säästyi", muistelee Mika Kaurismäki.

Hän halusi tallentaa Pispalan sellaisena kuin hän sen omasta lapsuudestaan muisti.

Mika Kaurismäen haastattelu AL 11.2.2024 (tosin tilaajille) >> Pispalassa tehtiin elokuvahistoriaa

Klaani on hyvin säilynyt nelikymppinen

Myös Kulttuuritoimitus.fi oli läsnä juhlanäytännössä.

Elokuvan keski-ikäisyyden merkkipyykin kunniaksi toimittaja Päivi Vasara pyysi Mika Kaurismäkeä mielikuvittelemaan, mitä hän tekisi toisin, jos elokuva tehtäisiin nyt vuonna 2024.
"– Varmaan tekisin jotakin toisin, mutta 40 vuotta sitten tein sen niin kuin silloin uskoin, sanoo Mika Kaurismäki.

Yksi asia, mikä olisi toisin vuonna 2024 verrattuna neljänkymmenen vuoden takaiseen on se, että nyt nuoria näyttelijöitä on paljon.
Rooleihin löytäisi loistavia nuoria, koska heitä on tänä päivänä paljon. Klaanin roolitus ei nyt olisi tietenkään sama, koska moni on kuollut.

40 vuotta sitten ei ollut videoita eikä toimistoja, jotka olisivat välittäneet näyttelijöitä. Pyydettiin lähettämään valokuvia ja kirjeitä sekä käytiin katsomassa teatteriesityksiä. Esimerkiksi Minna Soisalo löytyi Mirjaksi valokuvan perusteella. Näyttelijöitä piti etsiä ja kysellä".

Lue koko juttu >> Kulttuuritoimitus.fi

Tarina Pispalasta

Viime syksynä ensi-iltansa (26.10) saanut Tauno Kaukosen romaaniin Klaani perustuva näytelmä Tampereen teatterissa nähtävissä ainakin maaliskuun alkupuolelle saakka.

Pispalassa pyörinyt Hannu Salama on joskus todennut, että ellei hänestä olisi tullut kirjailijaa, hänestä olisi voinut tulla pikkurikollinen. Tähän mahdolliseen, sodan jälkeiseen maailmaan sijoittuu Tauno Kaukosen Klaani - tarina Sammakoiden suvusta.

" Sammakon veljekset Samuli, Benjamin ja Leevi kamppailevat päihteiden ja pikkurikollisuuden maailmassa. Samulin pojalla Aleksanterilla on mahdollisuus murtautua ulos sukurasitteista ja yhteiskunnan marginaalista. Hän on älykäs ja herkkävaistoinen, hän on löytänyt tyttöystävän, hänestä olisi opiskelemaan ja pääsemään elämässään eteenpäin, mutta onko hänen kohtalonsa ennalta määrätty?" (Tampereen Teatterin Klaanin esittely)

Tutustu >> Tampereen Teatteri - Klaani-näytelmä

Klaanin momentum

Näytelmän teatterisovittajan ja ohjaajan Pasi Lampelan mielestä "Nyt taitaa olla Klaanin momentum"

Tauno Kaukosen Klaani-kirjalla "on suora yhteys nykypäivän eriarvoisuuden kasvuun. Siihen, miten kansa jakautuu voittajiin ja häviäjiin. Nyt taitaa olla Klaanin momentum. Se on mahtava vastapaino kertakäyttökulttuurille. Harvoin nykykirjallisuudessa tapaa näin autenttista kuvausta. Nyt ihmisille myydään “satuja”, toteaa Lampela Aamulehden emeritatoimittajan Päivi Vasaran Kulttuuritoimitus.fi:n jutussa.

Jutusta ilmenee myös, että keväällä tulee neljäkymmentä vuotta Mika ja Aki Kaurismäen ohjaamasta Klaani- elokuvasta. Elokuva esitetään ensi keväänä Niagarassa. Tämä on Tauno Kaukosen pojan Petri Kaukosen ansiota.

Ravintolakonsertit

Petri Kaukonen on myös järjestänyt Klaani-elokuvan musiikista kaksi ravintolakonserttia, joihin hän on saanut mukaan Anssi Tikanmäen ja Päivi Portaankorvan, joka ei ole esiintynyt pitkään aikaan.

Elokuvan mieleen jääneen balladin “Aamuyöstä aistein avoimin…” sanoituksen on tehnyt Juice Leskinen ja säveltänyt Tikanmäki. Se on Spotifyssä soitetuin Tikanmäen sävellys.

Tauno Kaukosen romaanista Klaani on julkaistu vastikään kuudes, kovakantinen painos. Mielenkiiintoinen on myös tieto, että sen kansikuva on Martti Mykkäsen 1960-luvulla tekemä. Samainen Mykkänen teki kannen Tuntemattomaan sotilaaseen.

Päivi Vasaran juttu Klaanista >> Kulttuuritoimitus.fi

Pispala Podcast - äänitesarja

Pispala Podcast on alusta, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan.

Sisältöja tulevat tuottamaan ainakin Rakennuskulttuuriyhdistys Piiru, Tahmelan Huvila, Rajaportin sauna, Pispalan kirjasto, Kurpitsatalo ja Lauri Viita-seura.

Rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lanseeraama Pispala Podcast ilmaantui ääniaalloille toukokuussa 2023 Pispalan vanhat talot-hankkeeseen liittyvällä ohjelmalla.

Kaksiosaisessa ohjelmassa (jaksot 1 ja 5) muusikot Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma keskustelevat taloistaan ja rakentamisesta ja siitä, kuinka he tulivat asettuneeksi Pispalaan

Tutustu >> Piiru - Pispalan vanhat talot-hanke

Kaikki jaksot löytyvät Spotifystä. Tähän mennessä ilmestynyt 31 ohjelmaa. Sarja jatkuu!

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

Lauri Viidan kotitalo ja Viidan perheen se tavallinen päivä

Kuvassa (Podcast 12) äiti Alfild, Lauri kainalossaan. Oikella Alfildin vieressä isä Emil Viita sekä muuta Pispalan väkeä.

Olemme Lauri Viita-museolla tarinallistaneet tuokion Viidan perheen asumisesta Pispalassa. Se on mielikuvituksellinen, mutta pohjaa vahvasti historiallisiin faktoihin. Sitä kautta avautuu se ilmapiiri mitä 1930-luvulla Pispalassa kirvesmiesperheen päivään saattoi kuulua. Se antaa kerronnallisen kuvan oman mielenmaiseman luomiseksi ja ehkä vielä pohjaksi oman luovan ilmaisun tueksi niin kirjallisuuspiireille, kouluun tai kuvataiteeseen.”

Tutustu Lauri Viita museoon >> Lauri Viita museo

Pispala design

Miten erikoisoluita suunnitellaan? Entä millainen prosessi stop motion -animaation teko on?

Pispalalainen tuote- ja graafinen suunnittelija Magnus Hofslagare ja Tahmelan Huvilan viestintäavustaja Hannu Grén keskustelevat muun muassa Hofslagaren tuottamista erikoisoluista, Pispalan Wanhat Helmet -mukisarjasta sekä jälkimmäisistä tehdyistä somevideoista, joissa on hyödynnetty stop motion -animaatiotekniikkaa.

Rakkautena vanhat talot

Aiheena Pispalan vanhat talot ja niiden ympärille syntynyt kulttuurikävelyreitti.

Keskustelemassa Piirun Pispalan vanhat talot -hankkeen projektipäällikkö Hanna Pielikko, Pispalan Moreenin puheenjohtaja Katja Wallenius sekä Rakennuskulttuurikeskus Piirun hallituksen puheenjohtaja Heidi Huhtamella.

Kuuntele >> Pispala Podcast - Soriseva harju

Pispalan kirjasto - vieraana Matti Kuusela

Pispalan kirjasto maanantaina 22.4. klo 18 vieraana Matti Kuusela!

Suomen parhaan kulttuuritoimittajan Matti Kuuselan teos Journalisti - toisenlainen toimittaja (2024) sai aikaan kummallisen mediakohun. Sanomaosakeyhtiön Aamulehti poisti kaikki Kuuselan jutut (551) verkkosivuiltaan. Kohun pelästyttämänä esimerkiksi Pirkkalan kirjasto perui Kuuselan kirjailijavierailun.

Pispalan kirjasto kulkee vastavirtaan. Toivo Autiosaaren haastattelemana Matti Kuusela saa itse kertoa mistä kirjassa on kyse. Miten lukijoiden arvostamat jutut ovat syntyneet? Mitä otsikko Journalisti-toisenlainen toimittaja nykyisessä disinformaatiosta sakeassa media- ja somekentässä oikeasti tarkoittaa?

Keskustelu livestriimataan ja tallenne on nyt (27.4) kuultavissa Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla.

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Edellisen kerran Matti Kuusela vieraili Pispalassa 23.3.2022 yhdessä kirjailija Anni Kytömäen kanssa. Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.

Tahmelan huvila

24.4. Enne Ensemblen maaginen ilta klo 18
"Ilta vie sinut tunnematkalle folk- ja popvaikutteisen musiikin, tarinoiden ja illan päättävän kehoa ja mieltä harmonisoivan äänimaljahoidon avulla. Enne Ensemble esittää kappaleita artisteilta kuten Taylor Swift, Adele ja Sia".
25.4. Rauhan mahdollisuus ja esteet
klo 18
Minkä ja kenen äärellä ollaan silloin kun puhutaan rauhasta Ukrainaan tai Gazaan. Antaako puhe rauhasta "väärän viestin".  Onko humanistinen näkökulma sotiin naivi tai sinisilmäinen. Jääkö ainoaksi mahdollisuudeksi "pelotemilitarismi".

Paneelikeskustelussa mukana valtiotieteiden tohtori Erkki Tuomioja, professori Tapio Lampinen, sosiologi, luennoitsija Timo Virtala ja kirjastonjohtaja Ilkka Hirvi.  Keskustelun alustaja ja vetäjä tutkija Anna Sofia Suoranta, Tampereen yliopisto ja TAPRI

Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)

Näyttelyt

Ugur Akpinar - valokuvanäyttely "Manifold" - 30.4.

Avajaiset kahvilatilassa perjantaina 5.4. klo 17. Taiteilija paikalla.

Inga Ikipyy Ikuisia olentoja - 30.4.
"Maalauksia ymmärryksen tuolta puolen. Uskon ja intuition varassa maalattuja teoksia".

Galleria Lastenkirja

Tunnerunoja kuvina–lastenkuvakirjanäyttely 3.4.-31.5.

Näyttelyn avajaiset Lasten Lauantaina 6.4. klo 15-16.

Esittelyssä Galleria Lastenkirja >> Pispalan kirjaston blogi

Art of Finnish sauna
Vastatehdyn vihdan tuoreessa Pispala podcastissa huvilan "oma saunakuiskaaja, lähettiläs ja lämmittäjä, saksalaissyntyinen Alexander Lembke" kertoo intohimostaan saunomiseen. Miksi se on niin erityinen kokemus? Samalla avautuu jotain saunan tulisen sydämen ympärille kietoutuneesta kulttuurista.

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

PISPALAN KIRJASTO - elämäni kirjat

22.4. Kirjoittajavieraana toimittaja Matti Kuusela klo 18.

Miten lukijoiden arvostamat jutut ovat syntyneet? Mitä otsikko Journalisti-toisenlainen toimittaja nykyisessä disinformaatiosta sakeassa media- ja somekentässä oikeasti tarkoittaa? Haastattelijana Toivo Autiosaari.

Pispalan kirjastoyhdistyken YouTube-kanavalla Elämäni-kirjat sarjan tallenteet (Satu Hassi, Janne Laurila ja Johanna Vuoksenmaa). Kuten myös äskettäin pidetyn Orjuuden arvet-kirjan keskustelutilaisuus.

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.

Pispala Podcast - Soriseva harju

Podcast-sarjan jaksoissa esillä mm. Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta.

Puhetta myös hieman tuntemattomimmista teoksista, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja Nobel-kirjailija F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).

Tutustu >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston blogi

Blogisarja on ehtinyt jo moneen osaan. Esittelyssä mm. Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).

Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Pispalan kirjaston Youtube-kanavan videot ovat saavuttaneet jo yli 10 000 katselukertaa! Reilun kolmen vuoden olemassaolonsa aikana kanavalla on julkaistu noin 60 videota.

Mukana on esimerkiksi kirjailijavierailuja, runoilijoita ja musiikkiesityksiä.Tallenteet löytyvät kootusti Pispalan kirjastoyhdistyksen Youtube-kanavalta.

Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava

Verkkokauppa Antikvaari

Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.

Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti

MENNEET

Marraskuiset kirjailijavierailut

Kirjaesittelyt ja keskustelut livestriimataan ja ne löytyvät myöhemmin Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta. 

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Pizzaa ja Tiedettä

Keskiviikkona 6.9. 2023 Pizzaa ja Tiedettä Hirvitalolla klo 17 -19.

Huokeahintaista kiviuunipitsaa ja kirjallisuustieteen tutkija Onerva Flóra Várkonyin esitelmä rasismista suomalaisessa nykykirjallisuudessa!

Esitelmä alkaa noin klo 17 ja sen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on aikaa keskustelulle.

Väitöskirjatutkija Onerva Flóra Várkonyi esittelee  siirtolaisuusromaaneja - etenkin Riikka Pulkkisen teosta Vieras - jotka kertovat fiktiivisiä tarinoita mutta kytkeytyvät viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Esitelmä pidetään suomeksi.

Seuraa >> Hirvitalon syksy (fb)

8. - 9.9. Tahmelan huvila Hyvä ihminen
Sarjakuvanäyttelyyn "Hyvä Ihminen" liittyviä elokuvanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat:
Fritz Bauer – Tod auf Raten
Hannah Arendt
Die Täter - Heute ist nicht alle Tage
Wildes Herz
Lauantaina 9.9. Paneelikeskustelu rasismista Suomessa klo 17
Claudia Rehwagen, Lama Kourdi, Yasser Rahman.
”Miten rauha rakennetaan” Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych.

Mari Lukkarin ja Hannele Richertin näyttely “Hyvä ihminen” käsittelee vastarinnan kulttuureja Suomessa ja Saksassa. Miten virallinen historiankirjoitus vaikuttaa nykypäivän asenteisiin? Miten toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia eli holokaustia on jälkikäteen käsitelty Suomessa, entä miten entisessä Länsi- ja Itä-Saksassa?

Tutustu >> Hyvä ihminen

RAKENNUSKULTTURIKESKUS PIIRU

Syksyn tarjonta >> Piiru (fb)

Livekeikalla - Raoul Björkenheim

27.4. Special guest Raoul Björkenheim PetHaus klo 19.30
Lavalla Sam Ospovat drummer/composer, Tim Dahl, professional electric and double bass player, vocalist, keyboardist, composer and Raoul Björkenheim, Finnish-American guitarist and composer.

PET HAUS  - uusi keikkamesta

Pethaus paikallistuu Pispalanvaltatien varrelle, Salea vastapäätä, entisen Lemmikkitalon tiloihin.

Kiintoisaa ja kokeilevaa, ja siis epäilyttävän uutta, musiikkitarjontaa ja äänitaidetta. Keikat viikoloppuisin klo 19.30 ja 20.30. Liput 5-15e. Mobilepay tai käteinen.

27.4. Special guest Raoul Björkenheim klo 19.30
Lavalla Sam Ospovat drummer/composer, Tim Dahl, professional electric and double bass player, vocalist, keyboardist, composer and Raoul Björkenheim, Finnish-American guitarist and composer.

Katso keikkainfot >> PetHaus

Pethausissa kahvila, galleria, levymyymälä open ti - to 11-19 pe - la 11-17 & tapahtumien aikana

VASTAVIRTA

Tulossa mm.
30.04. Dave Lindholm
Vastavirta-Klubi klo 21.00
ynnä Shorty Otis plays the Blues klo 22.30.
Liput: 15 € / 18 €.
01.05. KANSAINVÄLINEN TYÖVÄENPÄIVÄ Vastavirta-Klubi klo 18
Mysteeri, Madame ja Siniset Veljet, The Oates, Flags of Unity, Kiljumekanismi, Minkki, Pupurutsa, Punch & Pravda.
01.05. KANSAINVÄLINEN TYÖVÄENPÄIVÄ Terassi Pub Yläkerta klo 18
Ilmari Lyymä, NEC Projector, J Mikael, Dan Harms, Kuja-Inka, Hot Heros.

Katso muu tarjonta >> vastavirta.net

PUB KUJAKOLLI

Mikko & Alatalo Bros. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jaska (rummut) ja Aaro (basso).  Lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Legendaariset jamit - joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 18 alkaen.
Tiatovisa - maanantaisin klo 19.07.

Kevään livevedot
- musiikillisia kollaaseja aikuistenoikeesta elämästä

Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

LAUTEILLA

"Lauteilla" Suomen ensimmäinen saunalaulujen kokoelma-CD.

Tuotannon toteuttivat Pispalan saunayhdistys, Pispalan musiikkiyhdistys ja Kulttuuriyhdistys Sisunartut sen musiikillisen kyläjuhlaperinteen pohjalta, jota Pispalan mäellä on harjoitettu ja harjoitetaan.

Levyllä mukana kaksikymmentä tunnettua artistia. Avausraitana Pispalan musiikkiyhdistyksen Saunarauhan julistus - päätösbiisinä Naiskuoro Telluksen ja Tampereen Ihankaikkisen Kuninkaallisen Tuomiokuoron Tuli miul sauna vastahani.

Mukana myös mm. Heikki Salo, Mikko Alatalo, Jouko Mäki-Lohiluoma, Pekko Käppi, Gilbert K & Kiuas, Vastavirtaorkesteri, Kormus, HauliBros, Rantavahdit, Kielo Kärkkäinen, Suvi Karjula, Eija Ahvo, Katriina Honkanen, Anne-Mari Kivimäki, Ismo Oikarainen, Mirja Korkka, Nastolan Pikkupelimannit, Pispalan Sälli, Kylänmiehet.

Tutustu >> Rajaportin sauna - Lauteilla

BACH SOI PISPALAN KIRKOSSA KUIN LEIBZIGISSA

Barokkiurut

Ulkoa Pispalan kirkko on omituinen sekoitus 50-luvun suomalaista kerrostaloa ja koulua, mutta sisään kätkeytyy aikamoinen aarre - urkurakentamo Martti Porthanin Silbermannin-tyyliset barokkiurut.

Urkujen esikuvana on J.S.Bachin työkaverin, urkurakentaja Gottfried Silbermannin (1683-1753) tekemät soittimet. Bach ja hänen oppilaansa soittivat aikoinaan juuri Silbermannin urkuja.

Urkurakentamo Martti Porthanin käsityönä rakentamat Pispalan barokkiurut eivät olleet mikään halpa juttu - hintaa kertyi 400.000 euroa. Pispalalaiset pääsivät kuulemaan ensimmäisen kerran uusia urkuja adventtina 2011.

J.S. Bach: Urkuteoksia. - Jan Lehtola, Pispalan kirkon urut. (Pilfink, JJVCD-229)

Urkuhankkeen asiantuntijana toimi musiikin tohtori, Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtori Jan Lehtola, joka on lähtöisin Lamminpäästä.

Hän on aloittanut urkujen soiton kuuntelemalla ja soittamalla Tuomiokirkon suurenmoisia urkuja rippikouluikäisenä. Pispalan kirkko on ollut säännöllinen harjoittelupaikka.

Lehtolan mukaan myöhäisbarokin Gottfried Silbermannin urut ovat sikäli monipuoliset, että niillä kykenee esittämään vakuuttavasti suuren mestarin Johann Sebastian Bachin ja hänen aikalaistensa teoksia, mutta lisäksi ranskalaista ja italialaista barokkia.

Vihkiäiskonsertti (2011) oli omistettu J.L. Krebsin ja J.S. Bachin musiikille. Lehtola halusi soittaa ensimmäisessä konsertissa teoksia, jotka olisi voitu säveltää juuri tälle soittimelle. Tämä oli Tampereella ensimmäinen kerta, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin sen on tarkoituskin. Upeita ääniä moneen tarpeeseen.

Lehtolan Bach-levyn esittely Kare Eskola YLE >> Bach soi Pispalassa kuin Leibzigissa
Kirkkosanomat 2011 urkujen rakentamisesta >> Jos Pispalan urut olisivat eläin...?

MENNEET

13.04. Jahnukaiset Pub Kujakolli klo 22.
Selkojazzia kaikille niille joille jazz on vieras kieli. Ja kaikille muille.

Yhtyeessä tekevät vaikutelmia mm. Aristoteleen kantapäästä tuttu Pasi Heikura (kitara) ja sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa (klarinetti).

Yhtyeestä on kerrottu: "Jahnukaiset on vuonna 1995 perustettu jazz-yhtye, joka on tuuppinut ”jazzin” raja-aitaa (aika lailla sitä yhtä ja samaa kohtaa) jo vuodesta 1995. Aidan sisä- vai ulkopuolelta? Makuasia. Sen tyyliä on luonnehdittu mm. selkojazziksi ja ”jokamiesluokan swingiksi”.

Tutustu >> Jahnukaiset (fb)

Jahnukaiset vuonna 2015 Kujakollin edustalla Pispalan karnevaaleilla.

Yhtyeen rumpali Juppo Paavola in memorium (1974-2024).

TAHMELAN HUVILA - bluegrass-ilta

Tahmelan huvilan viime vuoden puolella alkaneet Bluegrass-illat jatkuvat. Lauantaina 10.2.2024 klo 16  Jussi Syrenin ja kumppaneiden käsittelyssä on The Beatless. Liput ennakko tai ovelta, jos jää.

Lisää >> Jussi Syren & Groundbreakers

TahVe Reiskahöntsyn maailmanmestari

Reiskahöntsyn MM-kisat Koulukadun kentällä 16. - 17.3.2024.

Otteluita pelattiin  kumpanakin päivänä klo 9.30 – 17.00
- Avajaiset lauantaina 16.3. klo 12.00-12.30
- Finaalit sunnuntaina 17.3. klo 15.30 alkaen
- MM-seremoniat sunnuntaina noin klo 16.30

Joukkueita on miesten ja naisten sarjoissa yhteensä parikymmentä.

Reiska Höntsyn 2024 MM-kisat 2024 >> turnausinfo

Tahmelan Vesa puolusti viime vuotista maailmanmestaruuttaan menestykkäästi. Loppuottelussa kaatui Santamonttu lukemin 3 - 0!

Tahmelan Vesan kokoonpano:
Lassi Vänttinen, Henri Niskala, Jesse Niinimäki, Wille Mattila, Saku Tuominen
Mikael Mäkisalo, Matti Vasara, Vellu Koivunen, Aksu Karima, Eetu Hakkarainen
Jesse Mattila, Antti Kangasniemi, Jukka Virta, Pekka Rinne, Janne Kytökorpi (mv)

Joukkueenjohto Arto Karima, Huoltopäällikkö Petri Kontiola, Huoltaja Vinte Heikkilä, Taikatemput Timo Mattila.

Tahmelan Vesan Reiskahöntsyn maailmanmestarit mallia 2024

Tahmelan Vesan kapteeni Henri Niskala ja ReiskaHöntsy pokaali.

2-0 voittomaali rakentuu kuvan ulkopuolella.

Ottelu päättyi 3-0. Viimeinen syntyi tyhjiin viime minuutilla kun Santamonttu yritti tasoitusta ilman maalivahtia.

Tahmelan Vesan ja Pyynikin Santamontun taival MM-finaaliin.

Lauantaina 16.3. alkusarjan tulokset
Klo 09.30. Tahmelan Vesa - Vanha Monttu 8-1
- Santamonttu - Pirkkalan Kisakunto 4-2
Klo 12.30. Rantsun Lämäri - Tahmelan Vesa 2 -14
- Hämeenkyrön VPK - Santamonttu 0-14
klo 15.00. Tahmelan Vesa - Mökkitie 4-3
- Santamonttu - Team X 4-1

Sunnuntaina 17.3. Pudotuspelit.
Voittajat etenevät välieriin, jotka alkavat n. klo 13.
Klo 10.30. Tahmelan Vesa - Team X 6 - 1
Klo 11.00. Santamonttu - Ikurin Turbiini 3 - 0
Välierät
Klo 13.30. HC Nahkatehdas - Tahmelan Vesa 1 - 6
Klo 13.30. TaPu - Santamonttu 1 - 5

Loppuottelu Tahmelan Vesa - Pyynikin Santamonttu 3 - 0.

TahVen ja Pyynikin Santamontun etenemistä sunnuntain loppuotteluun voi seurata ReiskaHöntsyn tulospalvelun kautta. Miesten ja naisten MM-finaalit pelataan sunnuntaina 17.3 noin klo 15.30 alkaen.

ReiskaHöntsyn MM-kisat 2024 >> tulosseuranta

TAHMELAN VESAN TALVIKAUSI 2024

Vesalla on edustusjoukkueet salibandyssa ja kaukalopalloilussa. Jostain syystä futsaliin joukkuetta ei saatu kasaan. Lisäksi jääkiekkoa lienee pelattu Vesan väreissä harrastesarjoissa sekä jalkahöntsäilyä Pyynikin Santamontun jäällä.

Tampereen Kaukalopallosarjassa pronssia

Kaukalopallo on jääpalloilua jääkiekkokaukalossa. Siinä vaaditaan paitsi mailan käsittelytaitoa myös luistelunopeutta. Mailan nostot ja taklaukset ovat kiellettyjä. Kentällä viisimiehisin joukkuein lentävillä vaihdoilla.

Vuonna 2023 TahVe voitti Tampereen kaukalopallosarjan. Tällekin vuodelle odotukset olivat kovat. Alku olikin lupaava. Tahmelan Vesa nimittäin voitti ylemmän runkosarjan.

Ottelut jatkuivat pudostuspeleinä 11.2. 2024. Välierissä kohtasivat runkosarjan neljä parasta.

Kävikin yllättäen niin, että runkosarjan kaksi parasta tippuivat loppuottelusta. Tahmelan Vesa hävisi oman pudotuspelinsä selkein numeroin 2-8. Toinen puoliaika päättyi peräti 1-7. Harhasyöttökin hävisi omansa.

Playoffsit
11.2. Tahmelan Vesa - Postin Kaukis 2 - 8 (1-1, 1-7)
11.2. Harhasyöttö - KVT 3 - 5 (0-2,3-3)

Pronssiottelussa 13.2. TahVe paikkasi mainettaan niukalla voitolla Harhasyötöstä lukemin 6 - 4 (4-3, 2-1).

Loppuottelu 18.2. Postin Kaukis - KVT 11 - 5 (5–4,6–1). Tampereen Kaukalopallomestari vuosimallia 2024 on siis Postin Kaukis.

SALIBANDYSARJA - nousukarsinta ylempään 3.divariin

Salibandyn Nelosdivarin runkosarjassa TahVe sijoittui kolmanneksi.

Sarjainfo >> TahVe - ylempi loppusarja

Nousukarsintaturnaus 3.divariin pelattiin 6.4. 2024 Tampereen Spiral-hallissa. Siinä pudotuspelissä TahVea vastaan asettui JEHU.

Nousu Kolmosdivariin ja samalla pitempiin pelimatkoihin sekä tasokkaimpiin matseihin jäi vielä tulevaisuuden asiaksi.

Tahmelan Vesan salibandykausi 2023 - 2024 alkoi syksyllä 2023 alkusarjalla. Siinä TahVe sijoittui toiseksi saldolla viisi voittoa, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

Ylempi runkosarja pelattiin tämän vuoden puolella. TahVe jatkoi hyviä otteitaan ja siis sijoittui komanneksi. Kausi päättyi Kolmosdivarikarsintaturnaukseen.

Salibandya pelataan turnausmuotoisesti lähinnä viikonloppuisin. Mukana on ollut, varsinkin talven ylemmän runkosarjan peleissä kokeneita pelureita maailmanmestari Lassi Vänttisen johdolla kuten Vellu Koivunen, Henri Niskala, Eetu Hakkarainen jne.

Viimeisimmissä peleissä kokoonpano oli Hakkarainen Eetu, Koistinen Timo, Maronen Marko, Kosunen Hiski, Kiramo Mikko, Vainio Jesse, Maunuksela Jani, Vähätalo Marko.

Kaukalopallomestarit 2023

© Asko Parkkonen